Ett hus med utsikt…

båt två

Tänk om vi kunde bygga ett hus precis här. Ja, så gick våra tankar när vi betraktade solnedgången varma sommarkvällar och blickade ut över Saxarfjärden.
Och så blev det. I dag har vi skapat vårt hus på Ljusterö i Bensviken. Ett hus byggt på pålar av elva tallar från den egna tomten, allt för att husets framsida skulle kunna vila mot berget och gränsen mellan ute och inne skulle suddas ut.

Ja, så tänkte vi redan 1992 då Sven började skissa på huset, som till en början var tänkt som en hytte på cirka femtio kvadrat. En sådan hytte man ofta ser i Norge, högt belägen med en hisnande utsikt. Ett hus med plats för det nödvändigaste och där läget och den omgivande naturen är det viktigaste. Idag har huset utökats med flera kvadrat: med sina vitmålade väggar och glasdörrar, sparsamt inrett har det  behållt sin enkelhet. Vi har dock unnat oss lyxen med värmeslingor under det gråmålade trägolvet, samt en kamin som skänker värme under vintern.
Och fortfarande efter så många år får vi nypa oss i armen: det krävdes mycket svett och tårar för att få upp allt virke till tomten.

Var man än befinner sig i huset ser man havet : det är som att vara på en båt. Det var också tanken när Sven ritade det. På Saxarfjärden åker segelbåtar, vattenmopeder-  Tallink- som är så punktlig så att man kan ställa klockan efter henne när man vaknar på morgonen. Ja, huset kunde inte vara mer strategiskt placerat.

20190929_134346

Som jag skriver i min blogg om Ö-älskare. Till Ljusterö åker vi året runt. På vintern tänder vi en brasa och njuter av naturens skiftningar. Även så, i augusti då nätterna blir mörka kan vemodet infinna sig. Och när vi sitter på altanen och ser ut över Bensviken, och holmen där svanarna har slagit sig till ro, skänker vi Svens farfar en extra tanke. Han som i slutet på 1930-talet kom till Ljusterö ditlockad av annonsen om en tomt till salu och ett löfte om en ozonrik och hälsosam luft. Som så många andra ville han hitta en plats där det råder lugn och harmoni, en plats som idag är ett paradis för kommande generationer- barn, barnbarn, barnbarnsbarn…

ljusterö inne

blogg 3

Blogg två

blogg 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s