Träkonstnären i Stora Malm

TräsnideElis Hedlund tre

Ta en stor bit av träslaget al och snida – på fri hand- ut olika skulpturer…
ELIS HEDLUND, var kyrkvaktmästare vid Stora Malms kyrka i Sörmland under åren 1929 och 1968. Som barn tillbringade jag och min bror Stefan många somrar och jular hos vår farfar.
I kyrkvaktmästarbostaden samlades alltid mycket folk. Ofta knackade det på dörren när vi var samlade runt middagsbordet. Farfar drog ut en stol och samtalet var igång. Som träsnidare fick Elis Hedlund inspiration av de människor han mötte. Något som visar sig i hans snideri. Här finns både kända och okända ansikten.
Konstnären Bror Hjort lär ha sagt om den kände Döderhultarns figurer att de måste betraktas var för sig. Detsamma gäller för Elis Hedlunds träfigurer.
Med sina tydliga ansiktsuttryck berättar de något om samhället och människans livsvillkor. Att vara kyrkvaktmästare var ett slitsamt arbete: klockringningen utfördes manuellt fram till 1945, under farfars tid ringde det cirka 10 000 gånger. Och att gräva gravar krävde sin man.
Välkommen att se ett urval av vår farfar Elis Hedlunds samling. Vissa ansikten känner du kanske igen….

Annelie Hedlund

https://www.kkuriren.se/kultur-noje/valkanda-ansikten-i-stora-malm/

Kanske blir det ett kärt återseende i Stora Malms kyrka de närmaste dagarna, när ansikten från det förflutna kan ses i Elis Hedlunds träsnider.

Nu är Stora Malm vägkyrka och till den 9 juli kan besökare se träsniderier med koppling till platsen i kyrkan. Annelie Hedlund har tagit initiativet till att visa några av sin farfar Elis Hedlunds träfigurer. Elis Hedlund var kyrkvaktmästare vid Stora Malms kyrka mellan 1929 och 1968. Annelie Hedlund och hennes bror Stefan tillbringade många av barndomens sommarlov och jullov på 1950- och 60-talet hos farfar Elis och farmor Edit.Syskonen lärde där känna barnen Berlin i Stora Malm. Det var Arne Berlin som tog över kyrkvaktmästartjänsten när Elis Hedlund slutade efter 39 år.Än i dag åker Annelie Hedlund ofta till Stora Malm och ser välkända namn på gravstenarna. För några år sedan råkade hon i samspråk med en kvinna på kyrkogården. Det visade sig vara Gunilla Berlin som Annelie inte hade träffat på 47 år. Vänskapen har bestått och Annelie Hedlund berättar att det är mycket tack vare Gunilla som den nu aktuella utställningen har blivit av.Elis Hedlund fick inspiration till sina sniderier av människor han mötte, och det är inte omöjligt att ansikten från Stora Malms förflutna känns igen i utställningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s