Ett hopp om fred

israel

Budskap vid muren som skiljer Västbanken från Israel.

 

Pray for peace in Jerusalem. Orden välkomnar besökare till klostret Notre Dame de Sion, i Ein Karem. Till den lilla bergsbyn, vid Jerusalems sydvästra gräns, har många människor sökt stillhet och ro. Trots den konflikt som pågått i alla år, finns här en framtidstro och ett hopp om en möjlig fred.

Fram till 1948, då den istraeliska staten Israel bildades, var Ein Karem en arabisk by. Många kristna och muslimer har levt i byn, och här finns många kristna institutioner. Det är i klostret  Notre Dame de Sion jag bor en vecka i mars  med författaren Anita Goldman och tolv andra kvinnor. Det är även här jag träffar Lilly Halperin och syster Regine. Två starka kvinnor, som båda är engagerade i det fredsarbete som pågår i Israel och Palestina.
– Kriget har pågått i sjuttio år, och det finns så mycket sorg och smärta på båda sidor, säger Lilly Halperin.
Lilly Halperin är grundare av ett program som förebygger rasism och våld i det israeliska samhället. Idag är hon ute i olika skolor i Jerusalem och föreläser. Hon har även rollspel för ungdomar som har utfört en våldshandling. Tanken är att väcka empati och omvända rasistiska pojkar: genom att gå in i rollen av en utsatt ung människas mamma, kan de få en förståelse för de konskekvenser våldet för med sig.

Jag är en stolt rasist, jag vill inte leva med araber. Ord som blir allt vanligare i det israeliska samhället, främst bland unga män.
Många gånger handlar det om okunskap, menar Lilly Halperin.Vissa grupper, både bland palestiner och israler saknar utbildning. De går inte i skolan och missar därför historielektionerna.
Lilly Halperins engagemang började redan i unga år: hennes föräldrar var själva utsatta när de immigrerade till Israel från Irak, då alla judar tvingades lämna landet.
– Även så, de lärde oss att vi aldrig skulle hata.

Regine Canetti, är nunna på klostret Notre Dame de Sion.
I november1940 tvingades många judar att lämna Bulgarien. Med sina föräldrar och sin bror går Regine ombord på skeppet Salvador, som skulle ta dem till Palestina. Strax utanför Turkiet förliser fartyget. Regine kämpar i havet, och som ett mirakel kommer en våg och sveper upp henne på land. Av 388 passagerare överlever 114, varav hon och hennes far. Några månader efter räddningen anländer hon till Palestina.
Den dramatiska händelsen förde in henne på en helt oväntad väg. 1942 vid 21 års ålder, avlade hon sina löften för att bli en katolsk nunna vid klostret Notre Dame de Sion. I klostret började hon undervisa, ett arbete som tog henne runt om i världen. Liksom Lilly Halperin vet hon att utbildning är en viktig del i fredsarbetet, som en statslös judisk flykting fick hon ofta känna av andra människors förakt.
Trots att hon idag är en katolsk nunna, har syster Regine aldrig övergett sin ursprungliga tro. Tvärtom, det var i Jerusalem hon fann judendomen för första gången.
Idag är syster Regine 96 år och fortfarande aktiv. Klostret, som fram till 1948 tog emot föräldralösa arabiska flickor, är nu en mötesplats för människor från hela världen. Härifrån har man en hisnande utsikt över olivlundar och mandelträd.
– Hit är alla välkomna, oavsett religion, säger syster Regine. Många kommer för att meditera, för att be eller bara njuta av den vackra trädgården.

jerusalem

Endast någon mil härifrån finns dock en annan verklighet. Vid muren, som Israel började bygga 2004, ligger Check Point Betlehem, gränskontrollen som skiljer Västbanken från Israel. En vanlig syn är alla de palestinier som börjar köa redan vid fyra på morgonen för att nå sina arbeten i Jerusalem i tid.  Här finns även The Walled Off Hotel,  en installation av den brittiske konstnären Banksy vars syfte är att påminna gästerna om hur det är att leva under ockupationen. Enligt konstnären har hotellet, som han lät uppföra i det tysta 2017, ” den värsta utsikten i världen”.

wall

Ett stort problem är de israeliska bosättarna som brer ut sig mer och mer.
Lilly Halperin berättar att häromdagen var hon hemma hos en palestinsk familj på Västbanken, som blev anklagade av några bosättare för att ha stulit deras getter. Stämningen var hätsk och familjen kände sig hotad.
– Min uppgift är inte att ta sida, utan att vara ett stöd i svåra situationer.
Några dagar tidigare besökte hon en israelisk familj vars son hade blivit knivstucken inne i Jerusalem. Sådana här händelser leder till ännu fler våldsdåd, menar hon.

Även så finns hoppet om en möjlig fred. För några år sedan, 2016, samlades 30 000 män och kvinnor, israeler och palestinier, kristna, judar och muslimer, i March of Hope, anordnad av fredsrörelsen Women wage peace. I och med demonstrationen, då man marcherade från norr till Jerusalem, och som varade i två veckor har nya starka krafter satts i rörelse. Och kvinnornas arbete fortsätter, bland annat vill man ha en fredsöverkommelse, och att FN:s fredsresolution följs.
Hur freden ska se ut är det dock ingen som vet. Det man vet är att man inte vill strida längre.
– Kriget tär på alla parter, avslutar Lilly Halperin. Därför är det viktigt att skapa en framtidstro hos de unga. Och ge dem ett hopp om en möjlig fred.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s